Restitucija 2017-11-14T19:35:17+00:00

Vlada Republike Srbije je 2016. godine donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih pravih naslednika. Restitucija je akt solidarnosti i razumevanja Republike Srbije za stradanje jevrejskog naroda na svojoj teritoriji tokom neprijateljske okupacije od 5. aprila 1941. godine do 9. maja 1945. godine, uz odricanje svake odgovornosti Republike Srbije za strahovite patnje i štetu nanetu žrtvama Holokausta.Specijalni izaslanik za pitanja Holokausta Ministarstva spoljnih poslova države Izrael, Džoel Lajon, pohvalio je Republiku Srbiju zbog donošenja ovog zakona i istakao da je za takav potez bila potrebna hrabrost.

Na ime ovog zakona registrovanim jevrejskim opštinama priznato je pravo da se u njihovo vlasništvo prenese imovina koja potpada pod ovu kategoriju.

VJevrejska opština Kikinda odmah je po donošenju zahteva pristupila prikupljanju podataka i dokumentacije. Za ovu imovinu bili su prikupljeni podaci o imenu i prezimenu vlasnika, katastarskoj parceli, brojevima katastarskih čestica, a u pojedinim slučajevima, i opis imovine i ratna procena vrednosti.

Za godinu dana rada jevrejskoj zajednici u Kikindi pravosnažno je vraćeno 70ha obradive zemlje, a trenutno je pred Agencijom za restituciju zakazano preko 30 rasprava.

Krajnji rok za podnošenje zahteva je tri godine od donošenja Zakona, odnosno 27. februar 2019. godine.