Izložba o Jevrejskoj zajednici u Kikindi

KIKINDA- Zainteresovani sugrađani i poštovaoci lokalne istorije mogu u narednih nekoliko dana da pogledaju izložbu ”Jevrejska zajednica u Velikoj Kikindi od 18. veka do uništenja u Drugom svetskom ratu”.  U svečanoj sali Kulturnog centra  postavljeni su panoi na kojima je izložen celokupan istorijat jevrejske zajednice u Velikoj Kikindi kroz pažljivo odabrane dokumente.

 

Jedan od autora, istoričar Srđan Sivčev, podsetio je da je izložba postavljena nakon izdate knjige na ovu temu, kako bi se što više ljudi upoznalo sa istorijskim činjenicama:

-Bilo nam je potrebno tri meseca da izložbu postavimo na 16 panoa za čiji je tehnički prikaz bio zadužen informatičar Nikola Radosavčev. Pored mene, autori izložbe su Tijana Rupčić i Marko Milošev. Veliku ulogu imao je i Slobodan Tomić. Postavka će trajati sigurno tokom  manifestacije „Dana ludaje“, a možda i duže- kaže Sivčev.

Istorijsko društvo Kikinda želi da ovakvim i sličnom postavkama sačuva od zaborava život Jevreja u Kikindi. To je na otvaranju izložbe rekao  predsednik ovog društva, Marko Milošev. On je istakao dodajući da je jevrejska zajednica nekada važila za vrlo uglednu i poštovanu celinu građana Velike Kikinde:

– O njima, nažalost, više nema ko da priča. Zato smo preuzeli odgovornost i dužnost da javnost edukujemo o jevrejskoj zajednici. Jevrejsko groblje u Kikindi hoćemo da otrgnemo od zaborava. Planiramo da se to groblje kulturno zaštiti od strane države kako bi se obnovilo-kazao je  Milošev.

U Jevrejskoj opštini Kikinda oduševljeni su postavkom. Jedan od dugoročnijih ciljeva jeste da se od sledeće godine saradnja proširi van granica jevrejskih opština po Srbiji i da se izložbama, ali i na drugi način promoviše rad zajednice.

 

2018-01-24T18:27:50+00:00 October 25th, 2017|